carpal tunnel syndrome - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

carpal%2Btunnel%2Bsyndrome - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan


oleh Dr. Mohd. Mahamud MusmanSindrom carpal tunnel terjadi apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit.Ini disebabkan oleh terowong yang berada di bahagian tapak tangan sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.Terowong ini memberi laluan dan perlindungan kepada saraf median ke bahagian tangan dan sembilan tendon lain yang menggerakkan bahagian tangan. Tekanan pada saraf median ini akan menyebabkannya tidak berfungsi dengan normal serta menimbulkan rasa sakit dan kebas, seterusnya melemahkan bahagian tangan.

Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <– Klik!

Simptom

Simptom Sindrom carpal tunnel bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.

Antara simptom yang biasanya terjadi adalah :

1. Kebas

Berlaku pada bahagian tangan dan jari-jari tangan terutamanya ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan jari manis tetapi tidak pula berlaku pada jari kecil. Rasa kebas ini akan menjadi lebih kuat terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti telefon atau surat khabar atau semasa bangun dari tidur. Kebanyakan pesakit akan menggoyangkan tangan mereka untuk mengurangkan simptom tersebut.

carpal%2Btunnel%2Bsymptom - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

2. Kesakitan

Terjadi pada sendi pergelangan tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari, terutamanya selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

3. Lemah

Rasa lemah pada bahagian tangan dan boleh menyebabkan objek yang dipegang akan jatuh.

Golongan Berisiko

Mereka yang berisiko menghidap sindrom ini adalah golongan mengalami tekanan pada tangan atau penggunaan tangan yang berlebihan dalam pekerjaan, terutamanya melibatkan penggunaan tangan atau pergelangan tangan secara berlebihan, berulang-ulang dan dengan kuat.

Contoh pekerjaan yang melibatkan pergerakan seperti di atas adalah seperti bekerja di kilang pemasangan yang menggunakan jentera berat.

carpal%2Btunnel%2Bsyndrome%2Bkeyboard - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Walaupun penggunaan komputer yang berlebihan turut dikaitkan dengan Sindrom carpal tunnel namun belum ada bukti saintifik yang boleh mengaitkannya setakat ini.

Punca

Sindrom ini berpunca daripada tekanan pada saraf median di bahagian pergelangan tangan. Punca tekanan pada saraf median ini tidak dapat dipastikan dengan tepat, tetapi ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti :

1. Penyakit lain yang melibatkan gangguan hormon seperti diabetes, gangguan tiroid dan menopaus atau keadaan yang menyebabkan takungan cecair badan seperti wanita hamil dan amyloid.

2. Penggunaan tangan yang berulang-ulang secara berpanjangan atau kecederaan pada bahagian pergelangan tangan.

Carpal%2BTunnel%2BSyndrome%2Bwrist - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko menghidap sindrom ini adalah :

* Jantina – wanita mengalami 3 kali lebih risiko berbanding dengan lelaki. Kebanyakannya berlaku selepas menopaus

* Keturunan – ini berkaitan sekiranya ada di kalangan saudara-mara yang mengalami keadaan fizikal yang sama, seperti bentuk pergelangan yang sama

* Keadaan kesihatan tertentu – perubahan hormon seperti pada pesakit yang mengalami gangguan tiroid, obesiti, diabetes, wanita yang hamil dan mereka yang menggunakan pil perancang keluarga. Sindrom carpal tunnel yang berlaku semasa hamil biasanya akan hilang selepas melahirkan anak

* Mereka yang merokok juga akan mengalami simptom sindrom carpal tunnel yang lebih teruk berbanding mereka yang tidak merokok

carpal%2Btunnel%2Bemg - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Diagnosis

Sekiranya ada simptom dan tanda sindrom carpal tunnel, doktor akan mencadangkan untuk melakukan beberapa ujian seperti :

# Elektromygram (EMG) – untuk menentukan bahawa kerosakan otot pada bahagian tangan sudah berlaku atau tidak

Nerve conduction study – untuk melihat sama ada impuls elektrik saraf menjadi perlahan atau tidak

Saraf median yang menyebabkan terjadinya simptom sindrom carpal tunnel tidak memberikan perubahan deria rasa pada jari kecil tangan.

Tanda lain seseorang menghidap sindrom ini adalah masa berlakunya simptom tersebut.

Masa simptom sindrom carpal tunnel timbul adalah semasa memegang objek seperti telefon, surat khabar, memegang stereng ketika memandu atau ketika bangun dari tidur pada waktu pagi.

sensory%2Bnerve%2Bconduction%2Bstudies - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Doktor juga akan memeriksa deria rasa pada jari dan kekuatan otot-otot pada tangan.

Dengan menekan tangan secara membongkokkan pergelangan tangan (phalen’s sign) atau mengetuk pada bahagian pergelangan tangan (tinel’s sign) turut akan menyebabkan simptom sindrom carpal tunnel semakin jelas dan teruk.

Pesakit yang mendapatkan rawatan perlu memastikan dan memaklumkan doktor tempat di mana simptom dan tanda-tanda sindrom carpal tunnel berlaku sekitar bahagian tangan.

Rawatan

Pesakit yang mengalami simptom yang tidak teruk boleh mengurangkan rasa sakit dan kebas dengan mengambil lebih banyak masa untuk merehatkan tangan atau membuat ‘cold packs‘ (ais) untuk mengurangkan bengkak pada tangan.

wrist%2Bsplint - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Terdapat juga kaedah rawatan lain yang melibatkan pembedahan atau tanpa bedah (non-surgical). Kaedah tanpa pembedahan melibatkan :

wrist splinting : Splinting (anduh) yang mengurangkan pergerakan pada pergelangan tangan akan mengurangkan simptom terutamanya pada waktu malam.

non-steroidal anti-inlammatory drug (NSAIDs): Menggunakan ubat mengurangkan bengkak untuk mengurangkan rasa sakit terutamanya mereka yang mengalami kesakitan disebabkan oleh keadaan yang berkaitan dengan pembengkakan bahagian tangan.

steroid : Suntikan ubat jenis steroid ke dalam bahagian carpal tunnel boleh mengurangkan kesakitan. Pengambilan steroid secara oral pula mungkin tidak dapat mengurangkan simptom.

carpal%2Btunnel%2Bendoscopic - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Pembedahan

Kaedah pembedahan pula mungkin terpaksa dilakukan dalam keadaan di mana simptom tidak dapat dirawat menggunakan cara lain atau simptom terus berlarutan dan bertambah teruk.

Pembedahan boleh dilakukan dengan cara endoskop atau dengan membuat pembedahan kecil di bahagian pergelangan tangan.

Doktor akan membuat hirisan pada ligamen carpal yang memberi tekanan pada saraf median.

Pembedahan boleh memberi perubahan yang ketara pada simptom sindrom carpal tunnel tetapi kadangkala kesan seperti kebas, lemah tangan dan kesakitan mungkin akan berlarutan untuk satu tempoh masa tertentu.

carpal%2Btunnel%2Bscar - Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan

Kira-kira 70% pesakit yang menjalani pembedahan akan menyatakan bahawa simptom hilang sepenuhnya.

Namun, pesakit yang merokok dan mereka yang sering minum alkohol mungkin akan terus mengalami kesan simptom sindrom carpal tunnel.

Pesakit yang mengalami sindrom carpal tunnel akibat daripada penyakit rheumatoid arthritis pula dinasihat mendapatkan rawatan untuk penyakit berkenaan terlebih dahulu.

Lagi info tentang SINDROM CARPAL TUNNEL di sini.

SihatSelalu